image
Ask our legal expert!
Gencs Valters
image

Hakemus Euroopan ihmisoikeustuomioistuimeen (EIT)

29 June 2016
Facebook Twitter Linkedin

Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen (EIT) toimivalta 

EIT on kansainvälinen tuomioistuin, joka sijaitsee Strasbourgissa, Ranskassa. EIT:lla on toimivalta käsitellä sekä yksittäisiä hakemuksia että valtioiden hakemuksia koskien Euroopan ihmisoikeussopimuksen mahdollisia rikkomuksia. Hakemukset EIT:lle koskevat Euroopan ihmisoikeussopimuksen mahdollisia rikkomuksia valtioiden osalta, millä on ollut suora ja huomattava vaikutus hakijaan. 

 

Hakemuksen lähettäminen

EIT:n internet sivuilta löytyy hakemus, jonka hakijan on täytettävä. Hakemus ja kopiot kaikista tarvittavista asiakirjoista on lähetetttävä posititsse. Näiden hakemusten on oltava Tuomioistuimen säädöksen Artikla 47:n mukaisia. EIT on julkaissut lakisääteiset ohjeet hakemuksen täyttämiseen. 

 

Kanne EIT:ssa

Hakemuksen lähettäminen ei tuota mitään ylimääräisiä maksuja. Tapausta käsitellään EIT:ssa yleensä kirjallisesti, ja hakemuksia käsitellään kahdessa vaiheessa, joiden vaatimukset hakemuksen on täytettävä: pätevyys ja valituskelpoisuus.

 

Valituskelpoisuus

Kun hakemus on saapunut EIT:een, EIT arvioi täyttääkö hakemus valituskelpoisuuden vaatimukset:

 

1. Kaikki kansalliset oikeussuojakeinot on käytetty;

2. Kuuden kuukauden-hakuaika kotimaan viimeisien tahon tuomioistuimen päätöksestä;

3. Valituksen kohde on EIT:n jäsenvaltio;

4. Hakija kärsi huomattavasti. 

 

Jos hakemus ei täytä ylla mainittuja vaatimuksia, se ei ole valituskelpoinen, ja hakemuksen käsittely pysähtyy. Tästä päätöksestä ei voi valittaa ylemmälle taholle. 

EIT on julkaissut sekä Hyväksymiskriteereiden Käytännöllinen Oppaan että Verkko-valituskelpoisuuden Tarkistuslistan. Tavoitteena on vähentää hakemuksia, jotka eivät ole valituskelpoisia, ja näin keventää tuomioistuimen työtaakkaa. Silti, suurin osa hakemuksista julistetaan valituskelvottomiksi, koska eivät täytä esimerkiksi yhtä vaatimusta. 

 

Pätevyys

Jos hakemus on valituskelpoinen ja rikkomus on tosiaan tapahtunut, Tuomioistuin voi määrätä rikkojalle korvausvaatimuksen. Jos Komitea antaa päätöksen, tätä päätöstä ei voida valittaa ylemmälle taholle. Jaoston päätöksestä tulee loppu päätös kolmen kuukauden jälkeen siitä päivästä jolloin se annettiin. Näiden kolmen kuukauden aikana Valtion hallitus voi vaatia, että tapaus annettaan Suurelle jaostolle uudelleen käsiteltäväksi.  Suuren jaoston päätökset ovat lopullisia, joista ei voi valittaa.

Lopullinen päätös lähetetään Euroopan neuvoston ministerikomiteaan, joka valvoo ja toimeenpanee EIT: tuomiot. 

For questions, please, contact Valters Gencs, attorney at law at info@gencs.eu


folow us folow us folow us rss

The material contained here is not to be construed as legal advice or opinion.

© Gencs Valters Law Firm, 2016
Submit