image
Ask our legal expert!
Gencs Valters
image

Kiinteä toimipaikka Liettuassa

30 June 2016
Facebook Twitter Linkedin

Ulkomaalainen yritys voi harjoittaa liiketoimintaa Liettuassa ilman että perustaa oikeushenkilöä, mutta nämä toiminnot voivat luoda kiinteän toimipaikan. Kiinteä toimipaikka on oikeudellinen fiktio: oikeushenkilöä ei ole varsinaisesti perustettu Liettuaan, mutta yritys on rekisteröity Liettuan verovirastoon ja yritys verotetaan Liettualaisena yrityksenä. Alla on lista olosuhteista, jolloin lasketaan että ulkomaalaisen yrityksen kiinteä toimipaikka on Liettuassa.  

 

Olosuhteet, jotka vaikuttavat kiinteään toimipaikkaan 

Kauppalain tuloverotuksen mukaan ulkomaalaista yritystä pidetään kiinteänä toimipaikkana jos:

  • Yrityksen toiminta ei ole väliaikainen, JA
  • Kokonainen kierros kaupallisesta toiminnasta on päättynyt.

Yrityksen toimintaa pidetään väliaikaisena, jos se ei kestä yli kuusi kuukautta. Kuuden kuukauden jakso alkaa siitä päivästä, jolloin ensimmäinen tapahtuma on tapahtunut. 

 

Jos yritys palkkaa alihankkijan suorittamaan sen yritystoiminnan, aika jolloin alihankkijat toimivat ei lasketa kuuluvan kuuden kuukauden jaksoon, jos ulkomaalainen yritys ei itse toimi tänä aikana.

 

Kokonainen kierros kaupallisesta toiminnasta koostuu seuraavista vaiheista:

  1. Ensimmäinen vaihe koostuu mistä tahansa seuraavista toimenpiteistä: markkinointi, markkina-tutkimus, jakelu, mainonta, projekti ja tutkimustyö ja muut saman kaltaiset toimenpiteet. Jos yksi näistä toimenpiteistä täyttyy, ensimmäinen vaihe on suoritettu. 
  2. Toinen vaihe koostuu mistä tahansa seuraavista toimenpiteistä: varastointi, neuvonta, tilausten vastaanotto, tiedealan tutkimus, kokeilu, rakennusala, teknillinen työ, tuottaminen, palvelut ja muut samankaltaiset toimenpiteet. Jos yksi näistä toimenpiteistä täyttyy, toinen vaihe on suoritettu. 
  3. Kolmas vaihe koostuu mistä tahansa seuraavista toimenpiteistä: myynti, toiminta, tavaran toimittaminen, tavaroiden maksu ja muut samankaltaiset toimenpiteet. Jos yksi näistä toimenpiteistä täyttyy, kolmas vaihe on suoritettu. 

Jos ulkomaalaisen yrityksen yritystoimet ovat luonnoltaan kiinteän toimipaikan yritystoimintoja, mutta kokonainen kierros kaupallisesta toiminnasta ei ole päätetty, kaikki yllä mainitut vaiheet ovat yrityksen itsenäisiä toimintoja, tämän yrityksen kiinteä toimipaikkaa pidetään Liettua. Esimerkiksi, jos yritys myy markkinointi materiaaleja, mutta markkinointi itse on yrityksen itsenäinen toiminta, tämän yrityksen kiinteänä toimipaikkana pidetään Liettuaa, vaikka yritys ei olisi myynyt markkinointi materiaaleja Liettuan alueella.   

 

Poikkeustapaukset

Jos yrityksen liiketoiminta ei jatku kuuden kuukauden jälkeen, yrityksen kiinteää toimipaikkana voidaan pitää Liettua, jos : 

  • Liiketoiminnat ovat luonnoltaan väliaikaisia tai lyhytaikaisia, JA
  • Kokonainen liiketoimintakierros on päättynyt, JA
  • Liiketoiminta tapahtuu Liettuassa, JA
  • Tulot, jonka ulkomaalainen yritys on saanut Liettuassa olevan liiketoimintansa tuloksena, on ainut tulo näistä liiketoiminnoista. 

TAI 

  • Liiketoiminnat ovat luonnoltaan väliaikaisia tai lyhytaikaisia ja jatkuvia (vuosittaisia), JA
  • Joka vuonna kokonainen liiketoimintakierros on tapahtunut. Näissä tapauksissa ulkomaalaisen yrityksen kiinteä toimipaikkaa pidetään Liettua yrityksen kolmantena vuonna Liettuassa. Kolmannen vuoden liiketoiminnan verot lasketaan sitten myös.  

TAI

  • Ulkomaalainen yritys ansaitsi 15 000€ + liiketoiminnastaan Liettuassa verottavalta ajalta, paitsi silloin kun yritys todistaa että nämä tulot ovat alle 15% yrityksen kokonaistuloista.

Hyvä esimerkki liiketoiminnasta, joka täyttää yllämainitut kriteerit on kausittaiset vuokrapalvelut entenkin silloin kun ne ovat toistuvia (vuosittaisia)

For questions, please, contact Valters Gencs, attorney at law at info@gencs.eu


folow us folow us folow us rss

The material contained here is not to be construed as legal advice or opinion.

© Gencs Valters Law Firm, 2016
Submit