image
Ask our legal expert!
Gencs Valters
image

Tuloverotus Latviassa

8 July 2016
Facebook Twitter Linkedin

Ulkomaalaisten verovastuu Latviassa riippuu heidän verotusmaastaan. Latviassa verotetaan  Latvialaisten asukkaiden maailmanlaajuisia tuloja.  Vieraspaikkakuntalaiset maksavat veroa vai niistä tuloista, jotka tulevat Latviasta. 

 

Latvian lainsäädännön mukaan henkilö lasketaan Latvian asukkaaksi, jos:

  • henkilön pysyvä asuinpaikka on Latvia; tai
  • henkilö oleskelee Latviassa 183 päivää tai pidempää 12 kuukauden ajan, verovuoden alusta tai verovuoden loppuun mennessä; tai 
  • henkilö on Latvian kansalainen, mutta on hallituksen palveluksessa ulkomailla. 

Verotusta varten yleisenä sääntönä on, että henkilö, joka ei täytä yllä mainittuja kriteereitä lasketaan vieraspaikkakuntalaisiksi.

 

Henkilöä, jota ei ole laskettu vakinaiseksi asukkaaksi ennen verovuoden päätyttyä, pidetään varsinaisena asukkaana siitä päivästä lähtien, milloin he saapuivat Latviaan. 

 

Henkilöä, jota ei laskettu vakinaiseksi asukkaaksi viimeisen verotusvuoden aikana, ei lasketa vakinaiseksi asukkaaksi sen jälkeen kun he lähtevät Latviasta, jos henkilöllä on tällä ajalla vahvemmat siteet toiseen maahan. Todisteena tästä voi olla kiinteistön omistajuus, toisen maan sosiaaliturvamaksujen maksut, tai jos ulkomaalaisen henkilön perhe asuu ulkomailla. 

 

Paikallaolo-testillä testataan montako päivää henkilö on ollut Latviassa, ja seuraavat päivät lasketaan kokonaisina päivinä: vaillinaiset päivät (alle 24 tuntia), maahantulo- ja lähtöpäivät, lauantait ja sunnuntait, julkiset vapaapäivät, vuosilomapäivät, sairauslomat, paitsi silloin kun sairaus on estänyt maastalähdön. Tiettyjä aikajaksoja ei lasketa: jaksot, jotka ovat alle 24 tuntia, ja jotka on käytetty siirtymiseen kahden paikan välillä Latvian ulkopuolella. 

 

 

Eva Narovska, Gencs Valters Law Firm lakimies Riikan toimistossa. 

Toimii finanssilain alueella Latviassa, Virossa ja Liettuassa. 

T: +371 67 24 00 90
F: +371 67 24 00 91

eva.narovska@gencs.eu

For questions, please, contact Valters Gencs, attorney at law at info@gencs.eu


folow us folow us folow us rss

The material contained here is not to be construed as legal advice or opinion.

© Gencs Valters Law Firm, 2016
Submit