image
Ask our legal expert!
Gencs Valters
image

Siirtohinnoittelu Baltiassa (Viro, Latvia, Liettua) ja OECD:n BEPS-sopimuksen vaikutukset

10 August 2016
Facebook Twitter Linkedin

Veropohjan rapauttaminen ja voitonsiirrot (BEPS) on termi, jolla viitataan kansainvälisten yhtiöiden verostrategioiden yhteiskunnallisesti negatiivisiin seurauksiin. Tavallinen tapa yhtiöille hyväksikäyttää BEPS:iä on siirtohinnoittelu. Siirtohinnoittelulla tarkoitetaan liiketoimien hinnoittelua samaan konserniin kuuluvien yhtiöiden välisissä liiketoimissa. Tällä menetelmällä voidaan muuntaa yhtiön tulos kirjanpidollisesti negatiiviseksi ja siirtää tulo pois sieltä maasta, jossa arvo toiminnasta on todellisuudessa syntynyt.

 

Siirtohinnoittelu Latvia, siirtohinnoittelu Liettua, siirtohinnoittelu Viro, OECD BEPS Latvia, OECD BEPS Liettua, OECD BEPS ViroSiirtohinnoittelu Latviassa

Latvian laki edellyttää, että ulkomaihin kytköksissä olevat transaktiot täyttävät markkinaehtoperiaatteen asettamat kriteerit. Lisäksi Latvian yhtiölaki edellyttää oikaisuja lain vastaisiin transaktioihin latvialaisten yhtiöiden välillä joiden katsotaan kuuluvan samaan ryhmään (suora tai epäsuora vähintään yli 90% omistus). On myös huomioitava, että kaikki transaktiot sellaisten yhtiöiden välillä, jotka tapahtuvat yhtiöiden välillä, joista toinen sijaitsee ns. matalan verotuksen maissa (off-shore), on täytettävä markkinaehtoperiaatteen asettamat vaatimukset.

 

Siirtohinnoittelu Latvia, siirtohinnoittelu Liettua, siirtohinnoittelu Viro, OECD BEPS Latvia, OECD BEPS Liettua, OECD BEPS ViroSiirtohinnoittelu Virossa

Siirtohinnoittelua koskeva lainsäädäntö Virossa löytyy pääasiassa Viron tuloverolaista sekä Viron valtiovarainministeriön antamasta asetuksesta nro. 53, joka on annettu 10. marraskuuta 2006. Yleisesti siirtohinnoittelua koskeva lainsäädäntö Virossa nojaa vahvasti Taloudellisen yhteistyön ja kehityksen järjestössä (OECD) muodostettuihin periaatteisiin. Virolaisten veronmaksajien on todistettava kaikissa transaktioissa, jotka tapahtuvat lähipiirin liiketoimina, että transaktiossa on noudatettu markkinaehtoperiaatetta. Kannattaa huomoida, että siirtohinnoittelua koskeva sääntely Virossa koskee kaiken tyyppisiä transaktioita.

 

Siirtohinnoittelu Latvia, siirtohinnoittelu Liettua, siirtohinnoittelu Viro, OECD BEPS Latvia, OECD BEPS Liettua, OECD BEPS ViroSiirtohinnoittelu Liettuassa

Liettuassa viranomaiset voivat oikaista hinnoittelua transaktioissa, jotka on toteutettu lähipiirin liiketoimina. Lainsäädännössä Liettuassa on omat erikoissäännökset tilanteista, joissa yhtiöiden on dokumentoitava transaktionsa asetettujen kriteerien ja vaatimusten mukaisesti. Siirtohinnoittelua koskeva lainsäädäntö esiteltiin Yhtiöverolaissa 20 joulukuuta 2001. Tarkemmat vaatmukset löytyvät Liettuan valtiovarainministeriön määräyksestä no. 1K-123, joka on annettu 9 huhtikuuta 2004. Näissä säädöksissä esiteltiin myös markkinaehtoperiaate Liettuaan. Kuten Latviassa ja Virossa, OECD:n siirtohinnoitteluun liittyvät periaatteet on implementoitu myös Liettuassa kansalliseen lainsäädäntöön.

 

Siirtohinnoittelu Latvia, siirtohinnoittelu Liettua, siirtohinnoittelu Viro, OECD BEPS Latvia, OECD BEPS Liettua, OECD BEPS ViroSiirtohinnoittelu ja OECD:n BEPS-sopimus

OECD:n sopimuksen tarkoitus on ehkäistä ja torjua aggressiivista kansainvälistä verosuunnittelua. Eräs sopimuksen päätavoitteista on varmistaa, että tuotteista ja palveluista verotetaan siinä maassa, jossa niiden arvo on tosiasiallisesti syntynyt. Sopimuksen tavoitteena on myös lisätä eri maiden viranomaisten välistä yhteistyötä ja tämän toiminnan läpinäkyvyyttä sekä pyrkiä torjumaan veronvälttelytarkoituksessa tehtyjä hybridijärjestelyitä. Sopimus on tarkoitus implementoida jäsenmaiden kansalliseen lainsäädäntöön ja tällä on lisäksi todennäköisesti vaikutus maiden välisiin bilateraalisopimuksiin. Sopimuksella pyritään siis estämään siirtohinnoittelun ja voitonsiirtojen väärinkäyttö. Konsernien sisäisten lainojen käyttö on yksi tavanomaisista keinoista siirtää yrityksen voittoja maista toisiin. Konsernit voivat myös kasvattaa nopeasti velkaa jossain konsernin osassa maksimoiden näin konsernin veroedun vähennysten kautta.

OECD:n sopimus esittää ns. kiinteän osuuden säännön, jonka perusteella yhtiö voi vähentää korkoihin perustuvia menoja tiettyyn rajaan asti (EBITDA). Markkinaehtoperiaate säilyy pääperiaatteena, mutta sen toimeenpanoa vahvistetaan kansallisten veroviranomaisten lisääntyneellä, vahvistetulla ja läpinäkyvällä yhteistyöllä. Muutoksia lainsäädäntöön ja bilateraalisopimuksiin tullaan esittämään. Jakokaavamenetelmää (formulatory apportionment) harkittiin myös pääperiaatteeksi, mutta OECD päätteli, että vaadittavaa kansainvälistä yksimielisyyttä ei olisi ollut saavutettavissa lyhyellä tai keskipitkällä aikavälillä. Yrityksemme avustaa teitä mielellään kaikkien siirtohinnoitteluun liittyvän dokumentaation valmistelussa, jonka yhteydessä varmistamme sääntelyn noudattamisen.

 

Jos tarvitset siirtohinnoitteluun ja verotukseen liittyvää apua, olethan yhteydessä englanninkielisiin verokonsultteihimme Virossa, Latviassa ja Liettuassa osoitteessa info@gencs.eu.


 

T: +371 67 240 090

F: +371 67 240 091

 

www.lavvocato.eu

www.attorneys-at-law.eu

www.baltic-lawfirm.eu

For questions, please, contact Valters Gencs, attorney at law at info@gencs.eu


folow us folow us folow us rss

The material contained here is not to be construed as legal advice or opinion.

© Gencs Valters Law Firm, 2016
Submit