image
Ask our legal expert!
Gencs Valters
image

Latvian maahanmuuttolakien muutokset

14 June 2016
Facebook Twitter Linkedin

Latvian maahanmuuttolakiin on tehty muutamia muutoksia, jotka tulevat voimaan 01.07.2016. Kyseiset muutokset koskevat toistuvan väliaikaisen oleskeluluvan myöntämisehtoihin, väliaikaisen oleskeluluvan myöntäminen ulkomaalaisille sijoittajille ja kiinteistöomistajille Latviassa sekä yleisiä sääntöjä, jotka liittyvät väliaikaisen oleskeluluvan keskeyttämiseen Latviassa. 

Tästä seuraa, että 01.07.2016 lähtien toistuvan väliaikaisen oleskeluluvan myöntämisestä seuraa 5000 euron sakko Latviassa. 

Nämä muutokset ovat antaneet Ministereille oikeuden arvioida väliaikaisen oleskeluluvan vaikutuksista kansallisen turvallisuuden ja Latvian taloudellisen kehityksen kannalta, ja milloin on välttämätöntä, antaa rajoituksia väliaikaisen oleskeluluvan myöntämiseen Latviaan  koskien kolmansien maiden kansalaisia tietylle ajalle, joka ei saa ylittää viittä vuotta. Tästä syystä, riippuen paljonko Latviassa on tietyn kolmannen maan kansalaisia, väliaikaisen oleskelulupien myöntäminen voidaan keskeyttää. 

 

Väliaikainen oleskelulupa Latviassa kiinteistön omistajille

Latvian maahanmuuttolakien muutokset laajentavat mahdollisuuksia koskien väliaikaisen oleskeluluvan myöntämistä henkilöille, jotka omistavat kiinteistöjä Latviassa. Tällä hetkellä, lain mukaan väliaikaisen oleskeluluvan voi saada, jos henkilö omistaa kiinteistön lisäksi maata Latviassa, jonka arvo on vähintään 250 000 euroa. 01.07.2016 lähtien henkilöllä on mahdollisuus saada väliaikainen oleskelulupa, joka ei saa ylittää viittä vuotta, jos henkilö omistaa: 

  • kiinteistön lisäksi maata Latviassa, jonka arvo on vähintään 250 000 euroa;
  • enintään kaksi kiinteistöä maittensa lisäksi Riikan, Jurmalan, Adazin, Babīten, Baldonen, Carnikavan, Garkalnen, Ikscilen, Kekavan, Marupen, Olainen, Ropazin, Salaspilsin, Saulkrastin tai Stopinin piirin ulkopuolella, ja jotka ovat yhdessä arvoltaan vähintään 250 000 euroa.

Väliaikainen oleskelulupa Latviassa pääomayhtiöiden sijoittajille

Muutoksia on tehty myös lakiin koskien henkilöitä, jotka sijoittavat pääomayhtiöiden osakepääomaan joko nostamalla osakepääomaa tai perustamalla uuden pääomayhtiön, ja jotka anoavat väliaikaista oleskelulupaa Latviaan. Pienten ja keskikokoisten yritysten, joilla on enintään 50 työntekijää ja joiden vuosittainen liikevaihto on enintään 10 miljoonaa euroa, investoinnin määrä korotetaan 35 000 eurosta 50 000. Suurien yritysten, joilla on enemmän kuin 50 työntekijöö ja joiden vuosittainen liikevaihto on enemmän kuin 10 miljoonaa euroa, investoinnin määrä laskee 150 000 eurosta 100 000 euroon.

 

Lisäksi, yhtenä muutoksena on minimi veron lisäys. Minimi vero on maksettava taloudellisen vuoden aikana. Pienille ja keskikokoisille yrityksille minimi vero tulee olemaan 40 000 euroa ja suurille yhtiöille 100 000 euroa. Ulkomaalaisten henkilöiden määrä, ketkä ovat sijoittaneet yhteen pääomayhtiöön ja anoavat väliaikaista oleskelulupaa Latviaan, nousee kolmesta kymmeneen. Tämän lisäksi kaikkien sijoittajien on maksettava 10 000 euron maksu saadakseen väliaikaisen oleskeluluvan Latviaan.

 

Valitettavasti Latvian tasavallan presidentti päätti ettei näitä muutoksia voi vielä panna julki muutamien muutosten puutteellisuuden vuoksi, mitkä on korjattava. Tästä syystä muutokset lakineen on annettu Latvian parlamentille (Saeima) toiseen tarkistukseen. 

 

Löydät lisää tietoa Latvian väliaikaisen oleskeluluvan myöntämiskäytännöistä Latvian Maahanmuuttoviraston kotisivuilta:  http://www.pmlp.gov.lv/en/

 

Jos haluat lisää tietoa Latvian maahanmuuttolaista, ole hyvä ja ota yhteyttä meidän englantia puhuviin lakimiehiin seuraavan sähköpostin kautta: info@gencs.eu


T: +371 67 240 090

F: +371 67 240 091

 

www.lavvocato.eu

www.attorneys-at-law.eu

www.baltic-lawfirm.eu

For questions, please, contact Valters Gencs, attorney at law at info@gencs.eu


folow us folow us folow us rss

The material contained here is not to be construed as legal advice or opinion.

© Gencs Valters Law Firm, 2016
Submit