image
Ask our legal expert!
Gencs Valters
image

Yrityksen rekisteröinti Virossa

5 July 2016
Facebook Twitter Linkedin

Kauppalain mukaan Virossa on viisi eri muotoa liiketoiminnalle. Yrityksen on rekisteröidyttävä Kaupparekisteriin, jolloin se voi olla: osakeyhtiö, julkinen osakeyhtiö, avoin yhtiö, kommandiittiyhtiö tai kaupallinen yhdistys.

 

Yleisin yritysmuoto Virossa on osakeyhtiö (OÜ). Minimi vaatimus osakeyhtiön alkupääomalle on 2500, ja 01.01.2011 lähtien osakeyhtiö voidaan perustaa ilman että maksetaan osakepääomaa aluksi, jos liiketoiminta ei edellytä pääomasijoituksia. 

 

Osakeyhtiön rekisteröinti alkaa nimen valinnalla Kaupparekisteristä. Sitten valitaan toiminta-alue, osakkeenomistajat ja heidän pääomasijoituksensa, toimipaikka ja hallinto. Osakeyhtiön rekisteröinti Kaupparekisteriin voidaan tehdä kahdella tavalla:

  • Sähköisesti; tai
  • Notaarin kanssa.

Sähköisen hakemuksen voi lähettää Kaupparekisteriin, jos hakijalla on Viron, Portugalin, Suomen ja Belgian henkilökortti tai Liettuan Mobiili-ID, ja jos kaikki kyseiset henkilöt pystyvät allekirjoittamaan alkusopimuksen ja perustamissopimuksen digitaalisesti. Yritys perustetaan heti ilman välitöntä pääomasijoitusta tai rahoituspanoksella, joka on siirretty sähköisesti uuden yrityksen pankkitilille. Osakeyhtiön hallinnon on lähetettävä vetoomus Kaupparekisteriin päästääkseen käsiksi osayhtiöön Kaupparekisterissä. 

Notaarin on vahvistettava perustuslomakkeet, jonka jälkeen notaari esittää ne Kaupparekisterille. Tätä vaihtoehtoa käytetään yleensä kun on muutamia osakkaita, ulkomaalaisia osakkaita tai osakas on oikeushenkilö. Rekisteröinti Kaupparekisteriin merkitään viiden työpäivän sisällä kun kaikki vaaditut asiakirjat on lähetetty. 

 

Rekisteröinnin jälkeen voi olla tarpeellista hakea toimintalisenssi, jos toiminta-alueella on erikoisvaatimuksia. Lisäksi, jos yhtiön vuosittainen liikevaihto ylittää 16 000 euroa, yhtiön täytyy rekisteröityä ALV:n maksajaksi Vero ja Tulli Virastoon. Jos yhtiö palkkaa työtekijöitä, heidät täytyy myös ilmoitta Vero ja Tulli Virastoon. 

 

Yrityksen perustaminen, pankkitilin avaaminen, ALV rekisteröinti, työtekijöiden rekisteröinti ja muut yhtiön perustamiseen liittyvät aktiviteetit voi hoitaa lakimies valtuuskirjan turvin, ja tämän vuoksi perustajan ei itse tarvitse olla Virossa. 

For questions, please, contact Valters Gencs, attorney at law at info@gencs.eu


folow us folow us folow us rss

The material contained here is not to be construed as legal advice or opinion.

© Gencs Valters Law Firm, 2016
Submit